Kopalnia Piwa

WRÓĆ

ZAW. ALKOHOLU

5,0%

EKSTRAKT

12%

BLG

TEMP PODANIA

3-7°C

Szleper Pilsner

Pilsner (niemiecki) to orzeźwiające, wytrawne, czyste, chmielowe piwo dolnej fermentacji. Od czeskich piw jasnych odróżnia się niższą pełnią, mniejszą słodowością. Smak niemieckich chmieli dominuje wrażenia smakowe, ale bardziej niż w aromacie zbalansowany jest słodowością.

Piwo powinno być podawane w pokalu, który bardzo często bywa mylony ze standardową szklanką do piwa. Jednakże podobieństwa obu szkieł są raczej znikome. W odróżnieniu od szklanki pokal jest kielichem, co oznacza, że naczynie to ma nóżkę. Standardową pojemnością dla pokala jest 0,33 lub 0,5 litra.

PASUJE DO

Sery

Ryby

Kurczak

CHMIELE

MARYNKA jest to najpospolitsza Polska odmiana chmielu uprawiana na terenie całego kraju. Zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych choć wykazuje cechy chmielu o właściwościach dualnych tzn. ma znakomite walory aromatyczne przy  jednocześnie wysokiej ilości substancji goryczkowych.

CHMIEL LUBELSKI to słynny Polski chmiel aromatyczny. Nadaje piwu intensywny aromat. Stosowany do szerokiej gamy piw – górnej i dolnej fermentacji

CHMIEL SAAZ to szlachetny, wybitnie aromatyczny chmiel czeski, należący do tzw. odmian szlachetnych. W gotowym trunku chmiel ten udziela się pod postacią ziołową.

SPRÓBUJ TEŻ